Doprava zdarma od 1500 Kč. 🛒

Lepicí pásky a washi pásky - dva světy, které se doplňují

V dnešním článku bych se ráda zaměřila na jeden z mých oblíbených prvků papírenského světa – pásky. Ano, i taková „drobná“ věc, jako je lepicí páska, může být kreativní a praktický pomocník. Pojďme se společně podívat na rozdíly mezi klasickými lepicími páskami a kouzelnými washi páskami. Tyhle dvě krasavice vás nenechají v nouzi, ať už zrovna balíte dárek, vyrábíte přáníčko nebo prostě chcete něčím oživit svůj deník. Jenže kdy se která hodí? A jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Lepicí pásky – Krásné, pevné a ….hnědé!

Známe to všichni: potřebujete něco přilepit a sáhnete nejčastěji po obyčejné průhledné pásce, mnohdy s cílem, aby nebyla na balíku vidět. No, je to sice klasika, ale co když máte lepší a viditelnější možnost? Zkuste to pro jednou s hnědou papírovou páskou třeba s motivem z některé mé kolekce – věřte mi, že to pak zkusíte i podruhé.

Praktické papírové pásky na vašich balíčcích či dárkovém balení budou působit stylově, navíc každý motiv dodá balíčku nápad a mnohdy i vykouzlí úsměv na tváři. Takže když se zde spojí praktičnost s estetikou, vznikne páska, která vám zabalí nejen balíček, ale i zkrášlí den.

Jak ji tedy využít?

  • Balíky a balíčky: proč používat nudnou průhlednou pásku, když můžete každý balíček vylepšit nápaditou papírovou páskou?
  • Dárková balení: dodá vašemu dárku nádech ruční práce.
  • Kreativní projekty: chcete si vytvořit osobní sešit, ozdobit krabici na poklady, vyrobit koláž nebo cokoliv jiného – lepicí páska je tu od toho, aby pomohla dotvořit vše, na co si vzpomenete.
  • Organizace: poslouží i na krabice při stěhování. Papírová páska s pěkným motivem vám pomůže nejen vše organizovat, ale i udělat z toho chaosu trochu zábavu.

Ať už balíte balíčky pro svůj e-shop nebo tvoříte vlastní DIY projekty, tyto hnědé pásky můžou asistovat u každého z nich. A to právě proto, že jsou pevné a snadno se s nimi pracuje.

Washi pásky – malý kousek Japonska ve vašem bloku

A teď přichází čas na mé milé washi pásky. Možná jste si všimli, že čím dál víc japonských věcí se stává běžnou součástí našich domovů a slovníků: sushi, kimono, bonsaj, origami... A pak je tu washi! To slovo sice zní trochu cizokrajně, ale v češtině už se cítí jako doma, stejně jako sushi, které teď zvládnete objednat na každém rohu. Washi pásky jsou výjimečné nejen svým původem, ale hlavně svou univerzálností, proto je koupíte v každém pořádném papírnictví.

Jsou lehké, pevné a co je nejlepší, když něco nepřilepíte dokonale, jednoduše pásku odlepíte bez zbytečných pozůstatků lepidla.

Na co washi pásky použít?
Tady máte několik nápadů

Praktické využití

  • Deníky a plánovače: washi pásky jako stvořené pro ty, co milují plánování a organizování. Ozdobí deník, kalendář, plánovač i bullet journal. Díky jejich jemnému lepidlu můžete snadno oddělovat dny, týdny a události, aniž byste se museli bát, že přetrhnete papír.
  • Dárkové balení: pokud chcete dárkovému balení dodat tvořivý dotek, sáhněte po washi pásce. Použijte ji k ozdobení okrajů nebo přímo k upevnění balicího papíru.

Kreativní využití

  • Scrapbook: pásky můžete použít k orámování fotografií nebo obrázků, což jim dodá výrazný dekorativní prvek bez nutnosti složitého lepení. Skvěle slouží i k oddělování různých sekcí nebo kapitol ve vašem albu, čímž vytvoříte stylové předěly. S jednoduchými vzory nebo světlými barvami se hodí také jako prostor pro ručně psané popisky či poznámky.
  • Dekorace na notebook a telefon: pokud si chcete „podepsat“ svůj notebook nebo telefon, přilepte na něj kousek washi pásky a máte hotovo! Když vás motiv omrzí, stačí pásku vyměnit a vytvořit nový vzhled.
  • Ozdoba fotek: pokud lepíte fotky do alba, washi páska je skvělý způsob, jak je upevnit a zároveň ozdobit. Fotky tak budou vypadat jako z umělecké galerie.
  • Dekorace v bytě: nemusíte být designér, abyste si doma vytvořili krásné dekorace. Washi pásky jsou ideální na ozdobu stěn, vytvoření rámů pro plakáty, oživení nábytku nebo dokonce lampiček. Vytvořte si raz dva vlastní mini galerie nebo originální ozdoby – všechno bez vrtání a malování!
  • Dětské projekty: děti milují washi pásky! Jsou snadno použitelné, nepořádek je minimální a přitom vznikají krásné výtvory. A protože jsou vyrobené z papíru, jsou bezpečné a neškodné pro malé kreativní ručičky.

Kdy sáhnout po které pásce?

Zásadní rozdíl spočívá v materiálu a využití. Hnědé papírové lepicí pásky jsou robustnější, pevnější a hodí se spíše na praktické lepení a zdobení, kde je třeba pevnost a trvanlivost. Naopak washi pásky jsou jemnější, dekorativnější a jejich předností je snadné odstranění bez zanechání stop, což je ideální pro dočasné dekorace a kreativní tvoření.

Teď už máte jasno v tom, kdy sáhnout po které pásce. Ať už potřebujete něco bezpečně přilepit, nebo se chcete jen kreativně vyřádit, u mě v Mankai Paper najdete vše, co potřebujete.